To všechno, co nelze vrátit

To všechno, co nelze vrátit

Tisk

Hradistan perexNa domácí scéně najdete několik hudebních těles, u nichž můžete mít jistotu, že vás nikdy neurazí. Pavlicův Hradišťan patří mezi ně. Přesvědčuje o tom i na nejnovějším albu nazvaném Vteřiny křehké. Ale pozor - dílo, které vyžaduje více než jeden poslech, není určeno lidem pouze konzumujícím. Zde je nutné vnímat a přemýšlet.


Album Vteřiny křehké obsahuje celkem patnáct autorských písní Jiřího Pavlici. Milovníky poezie jistě potěší, že duchovní otec celého projektu sáhnul i po dvou silných textech básníka Jana Skácela – Účtování na vesmírných kontech a Šťovíky u cest. Jejich interpretace se podobají vybroušeným diamantům. Vše je v nich tak, jak má být. I další texty kvalitou nezaostávají, například kousky z pera Michala Stránského zhutňují existenciální úzkost prostupující většinou skladeb.

HRADISTAN foto

„Když ona hrozny trhala/ vzpažené ruce na modlení/ hora si tiše zpívala/ o tom co bylo a co čas mění/ když ona hrozny trhala/ budoucí pravdy střapce plné/ ruce jí šťávou třísnily…“ (Když ona hrozny trhala).

Hudba Hradišťanu je dlouhodobě postavena na folklorních tradicích, vychází z odkazů předků a s pokorou v nich hledá inspiraci. Významně dbá na to, aby nálada jednotlivých skladeb ladila se zpívaným sdělením. Jestliže si před prvním poslechem alba pročtete všechny písňové texty v bookletu, nemůže vás později překvapit, že skladby mají spíše baladické tempo a že se tu zpívá s patřičnou naléhavostí.

Samotná hudba působí propracovaně. Každý detail má svůj smysl. Vše do sebe zapadá. Jako posilující se ukazuje přizvání dalších sedmi hostů – více vokálů a zajímavé hudební nástroje (anglický roh, hoboj, mandolína…) přidávají Vteřinám křehkým na pestrosti, která upozaďuje úvahy o upřesnění žánrového zařazení tohoto počinu.

Pokud při poslechu tohoto alba začnete hledat odpověď na otázku, proč vlastně vzniklo, doporučuji závěrečnou skladbu. V textu Evy Kociánové je totiž řečeno to nejpodstatnější: „…až se budeš bát, zaboř tvář do země/ a věř, že jsi a přece nejsi hlína/ a když se přesto budeš bát/ nezapomeň zpívat/ to aby tě andělé našli“.

Hradišťanu se tentokrát podařilo zachytit prchavé okamžiky lidské existence a zároveň zpracovat téma, které je věčné a ve svém sdělení trvalé.

Název: Vteřiny křehké

 HRADISTAN booklet1

Interpret: Jiří Pavlica & Hradišťan
Žánr: Folk/folklór
Skladby: 1/ Vteřiny křehké, 2/ Účtování na vesmírných kontech, 3/ Nechvátej osude, 4/ Zpívanka, 5/ Šťovíky u cest, 6/ Až bude moje duše, 7/ Pojď, můj milý, 8/ Když ona hrozny trhala, 9/ Lítáte v tom, 10/ A Second of Temptation, 11/ Tak tady byl, 12/ Rozpomínání, 13/ Jdu já, jdeš ty, všichni jdem, 14/ Anděl strážný, 15/ Až se budeš bát.
Stopáž: 54:59
Vydavatelství: Indies Scope, 2014
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto /obálka:  www.hradistan.cz

( 4 hlasů ) 


 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Margaret Ann Lembo: Andělé drahých kamenů

andele drahych kamenu na webSpojení energie drahých kamenů a andělů, tedy spíše symboliky obou dvou ezotericky velmi silných záležitostí, je něčím, co rozhodně upoutá pozornost. Jala jsem se pátrat po tom, s čím vším lze takový křišťál, citrí...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...